Producătorii de senzori caută de multe ori o soluție simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a realiza mai multe etape de procesare în producția lor.
De cele mai multe ori, destinația și domeniile de aplicare a senzorilor sunt foarte diverse, iar proiectarea și designul acestora, urmate de etapele de producție sunt, de asemenea, extrem de complexe.
Frecvent, firele trebuie să fie conectate la un senzor, tuburile și fețele de capăt trebuie să fie închise sau conductorii expuși. Sudura trebuie să fie fină și cu aspect vizual deosebit.
Pentru toate aceste necesități, ALPHA LASER oferă un concept integrat de laser cu ajutorul căruia se pot realiza aceste etape de prelucrare: micro-sudarea, sudarea cu contact, tăierea tuburilor, sudarea tecii și a feței.
Beneficiile dvs., pe scurt:
CUM FUNCȚIONEAZĂ PROCESUL DE PRODUCȚIE A SENZORULUI?
Mai întâi, senzorii sunt sudați de contactele din interiorul tubului. Aici, componentele susțin micro-sudura.
Apoi, intră în joc „sudura circulară”, în care un dispozitiv special construit, de prindere și rotație, aduce componentele – pe orizontală și pe verticală – în poziția optimă. Mai întâi, un prim impuls laser asigură prima fixare și este urmat de o sudură circulară. Acest proces este controlat de CNC.
În cele din urmă, manșonul senzorului – după umplerea cu pulbere izolantă – este etanșat ermetic prin sudarea unei pastile (sudura capătului).
Pentru conectarea pieselor lungi, cum ar fi firele din cabluri sau tuburi, sunt disponibile deschizături pentru dispozitivele laser închise VL 50 și ALS 100.
Aceste piese lungi pot fi introduse în cabinetul închis al laserului și sudate acolo.
Sisteme laser hight-tech