Modelare si realizare piese – Inginerie mecanică

Aplicații laser în ingineria mecanică - modelare și realizare de piese

Laserul, ca instrument pentru sudarea precisă și călirea metalelor, s-a fost dovedit a fi de mult timp o necesitate în multe procese de fabricație. În plus, chiar a făcut posibile noi procese. Ingineria mecanică este unul dintre cele mai mari sectoare industriale din lume și este, de asemenea, una dintre cele mai inovatoare industrii. Varietatea de produse este enormă și, împreună cu aceasta, posibilele utilizări ale tehnologiei laser.
Datorită flexibilității dispozitivelor laser, controlul bun al energiei laser și posibilitatea automatizării, sistemele laser sunt astăzi – în ingineria mecanică – foarte frecvente și sunt puternic implicate în procesele de fabricație și reparare. Sistemele ALPHA LASER sunt utilizate, de exemplu, în sudarea prin depunere cu laser – cu sârmă sau pulbere – sau prin călirea cu laser.

AVANTAJELE CĂLIRII CU LASER

Călirea cu laser este un proces foarte rapid și ieftin de întărire a suprafeței, deoarece permite întărirea parțială a suprafețelor funcționale supuse la uzură sau sarcini mari. De exemplu: pe scule, turbine, axe, burghie și rotoare. Duritatea realizabilă este determinată de conținutul de carbon din materialul de bază.
Urmele de uzură pot fi eliminate/reparate: margini tăiate, raze de îndoire, căi de ghidare, caneluri și suprafețe libere.

Beneficiile dvs., pe scurt:

  • Tehnologia procesului de călire determină răcirea rapidă. Nu este necesar un mediu suplimentar de răcire
  • Este un procesul cu distorsiune scăzută, deoarece piesa de prelucrat nu trebuie preîncălzită
  • Economie de timp foarte mare, comparativ cu metodele de călire convenționale
  • Piesa de prelucrat nu este călită în miez, dar păstrează o duritate sănătoasă în miez
  • Este posibilă călirea unor serii de piese sau a pieselor mici

 

AVANTAJELE SUDURILOR LASER CU DEPUNERE DE PULBERE SAU SÂRMĂ

Ideal pentru repararea arborilor cu came și  a arborilor cotiți, a rotoarelor de compresoare, a rotoarelor de turbină, a lucrărilor de sudură pe roți, role și părți ale carcasei sau pentru repararea ghidajelor de rulare și a suprafețelor de rulare, la realizarea pieselor speciale sau la repararea găurilor.

Beneficiile dvs. dintr-o privire:

  • Proprietățile materialului de bază sunt menținute (datorită nivelului scăzut al afectării cu căldură al zonelor sudate, precum si neafectarea structurii, nu au loc formări de granule grosiere. Prin urmare, materialul nu se durifică)
  • O pre-tratare termică nu este, de obicei, necesară
  • Se repară doar zona deteriorată, de cele mai multe opri o îndepărtare a urmelor de sudură nu este necesară
  • Reparația se poate face local
  • Selectând materialul potrivit pentru umplere, este posibilă efectuarea reparației cu un material similar cu cel de bază